صندوق های سرمایه گذاری
رابرت کیوساکی میگوید این سرمایهگذاری است که شما را پولدار میکند!
طبیعتا پیشرفت مالی و ثروت اندوزی یکی از اهداف ابتدایی انسان در تمام مراحل زندگی است. اهمیت سرمایهگذاری زمانی بیشتر معلوم میشود که با پارامتری به عنوان تورم دستو پنجه نرم میکنید. آنگاه سرمایهگذاری برای شما از نان شب واجبتر است. در واقع سرمایهگذاری یکی از بهترین راههایی است که میتوانید به کمک آن ارزش داراییهای خود را حفظ کنید.
اما سرمایهگذاری روشهای مخلف و انواع گوناگونی دارد که هر کدام از آنها نیازمند دانش و مهارت مخصوص به خود است. یکی از انواع سرمایهگذاریها مربوط به بازار سرمایه و به صورت خاص مربوط به بورس است.
در صورتی که شما دانش و مهارت لازم یا زمان کافی در این زمینه و به طور کلی بازارهای مالی داشته باشید میتواند موجب افزایش سرمایه برای شما شود. اما اگر دانش و زمان کافی برای سرمایهگذاری در این حوزه را نداشته باشید چه میتوان کرد؟ در این صورت میتوانید به سرمایهگذاری غیر مستقیم در بورس از طریق صندوق های بورسی روی بیاورید.
بنا به دلایلی که ذکر شد در چند دهه اخیر صندوق های سرمایهگذاری با استقبال فراوانی رو به رو شده است.
اما این صندوق ها چه هستند و چه کاری انجام میدهند؟
همانطور که اشاره شد استفاده از صندوقها یکی از راه های مرسوم برای سرمایهگذاری در بازارهای مختلف است. یک صندوق سرمایهگذاری متشکل از مجموعهای از سهام و داراییهای مختلف مانند طلا است. صندوق های سرمایه گذاری با جمعآوری وجوه سرمایه گذاران و در اختیار داشتن منابع مالی بزرگ و با استفاده از دانش و مهارت مدیریت سبد، تلاش میکند این امکان را برای سرمایه گذاران فراهم کند تا با دارایی مورد نظر خود در سبدی متنوع از اوراق بهادار شامل سهام، اوراق مشارکت و سایر داراییهای مالی سرمایه گذاری نموده و از سود احتمالی آن منتفع شوند.
به صورت خلاصه، شرکتهای سرمایهگذاری سرمایه و وجه نقد افراد مختلف را جذب کرده و با قدرت زیاد اقدام به سرمایهگذاری در حوزههای مختلف میکند.
این صندوق ها چه مزایایی برای سرمایه گذاران دارد؟
مدیریت حرفه ای دارایی ها: شاید اصلی ترین دلیلی که افراد به صندوق های سرمایه گذاری روی میاورند به دلیل عدم داشتن دانش و مهارت کافی در سرمایه گذاری باشد. صندوق های سرمایه گذاری این مشکل را با مدیریت حرفه ای مرتفع کرده است.
نقدشوندگی: یکی از مزایای بسیار مهم صندوق های سرمایه گذاری نقد شوندگی بالای آن است. در واقع فرد سرمایه گذار در مدت بسیار کوتاه و گاه به صورت آنی میتواند اقدام به نقد کردن برگه های سهام خود کند. این حالت را مقایسه کنید با زمانی که فرد سرمایه خود را زمین یا ملک خریده است.
کاهش ریسک: یکی از مزایای اصلی صندوق های سرمایه گذاری کم ریسک بودن آن است. در واقع صندوق ها با مدیریت حرفه ای سعی میکنند تا ریسک ناشی از سرمایه گذاری را به حداقل برسانند. در واقع با سرمایه گذاری در بازارهای متفاوت و دارایی های مختلف سعی میکنند مدیریت سرمایه و ریسک را به خوبی اجرایی کنند.
انواع صندوق ها
صندوق های سرمایهگذاری انواع مختلفی دارند که سرمایهگذار میتواند باتوجه به سطح درآمدی و بنا به استراتژی مدنظر خود در یکی از آنها سرمایهگذاری کند.
به طور مثال فردی که ریسک پذیری پایینی دارد می تواند یکی از گونه های کم ریسک صندوق، یعنی صندوق درآمد ثابت را جهت سرمایه گذاری برگزیند.
انواع پر طرفدار صندوقها به شرح زیر هستند.
صندوق سرمایهگذاری با درآمد ثابت
این نوع صندوقها بین ۷۰% تا ۹۰% از دارایی های در اختیار را در سپرده بانکی، گواهی سپرده بانکی، اوراق مشارکت و سایر اوراق بهادار با درآمد ثابت سرمایهگذاری میکنند.
همانگونه که اشاره شد یک صندوق سرمایه گذاری با درامد ثابت برای افرادی مناسب است که ریسک پذیری پایینی دارند. چرا که ذات بازارهای هدف این صندوق ها بدون ریسک و با درآمد پایین هستند. معمولا این صندوق ها یک حداقل سود تضمین شده دارند.
صندوق سرمایهگذاری در سهام
این نوع از صندوق ها بر خلاف حالت قبل جسورانهتر رفتار میکنند و حداقل ۷۰% از دارایی های در اختیار خود را در سهام سرمایه گذاری میکنند. ۳۰% باقیمانده نیز به اختیار مدیر صندوق در سیستم هایی با درآمد ثابت که در قسمت قبل به ان ها اشاره شد سرمایه گذاری میشود. طبعا با توجه اینکه بخش زیادی از دارایی های این نوع صندوق در بورس سرمایه گذاری می شود، سرمایه گذاری در آن ها ریسک بیشتری را هم داراست. در نتیجه این نوع از صندوق ها حداقل سود تضمین شده هم ندارند. این صندوق ها بیشتر مناسب افرادی هستند که ریسک پذیر هستند و قصد سرمایه گذاری در بورس را دارند، اما فرصت و یا اطلاعات کافی برای این کار را ندارند.
صندوق سرمایهگذاری مشترک
صندوقهای مشترک ، نوعی صندوق سرمایهگذاری هستند که نسبت تقریبا مساوی از دارایی را در اوراق با درآمد ثابت و سهام سرمایه گذاری میکنند. در واقع این صندوق ها ترکیبی از دو صندوق قبلی هستند. ریسک این صندوقها نسبت به صندوقهای سهامی کمتر است و در عین حال اغلب بازده بالاتری از سپردههای بانکی و صندوقهای با درآمد ثابت دارد. صندوق های مشترک معمولابین ۴۰ و ۶۰ درصد منابع خود را اوراق با درآمد ثابت و سپرده های بانکی نگه داری میکنند و مجاز هستند باقی مانده سرمایه را تا سقف ۶۰ درصد در سهام سرمایه گذاری نمایند.
صندوق سرمایهگذاری قابل معامله EFT
صندوق ETF نوعی از صندوقهای سرمایهگذاری است که از داراییهای متنوع تشکیل شده و واحدهای آن در طول روز همانند سهام در بازار معامله میشود و ساختاری شبیه صندوقهای سرمایهگذاری مشترک دارند؛ یعنی شما در طول ساعاتی که بازار معاملات سهام باز است میتوانید واحدهای یک صندوق ETF را معامله کنید. در حالی که صندوق هایی که تا اینجا معرفی شدند این قابلیت را ندارند و شما برای خرید و فروش آن ها (صدور و ابطال) باید به نمایندگان آن ها یا کارگزاری مربوطه مراجعه کنید.
.
صندوق سرمایهگذاری شاخصی
صندوق سرمایهگذاری مبتنی بر شاخص یکی از انواع صندوق های سرمایه گذاری هستند که هدف آنها پیروی از یکی از شاخصهای بازار سرمایه است. در ایران معمولا بازار سهام انتخاب میشود و صندوقهای شاخصی سعی دارند خودشان را به شاخص بورس نزدیک کنند.
صندوق نیکوکاری
صندوق سرمایه گذاری نیکوکاری یکی از انواع صندوقهای سرمایهگذاری مشترک و شیوهای جدید است که مدیر صندوق، سرمایۀ سرمایهگذاران را در بازارهای مختلف سرمایهگذاری میکند و سود آن را در فعالیتهای خیرخواهانه صرف میکند.