اندیکاتور میانگین متحرک (بخش دوم):
توجه: پیش از مطالعه بخش ۲ اندیکاتور میانگین متحرک پیشنهاد میدهیم سه مقاله زیر مطالعه شود:
- آموزش اندیکاتور در تحلیل تکنیکال / مثال موردی: شرکت سایپا (خساپا)
- آموزش اندیکاتور در تحلیل تکنیکال (قسمت دوم)
-
آموزش اندیکاتور در تحلیل تکنیکال (قسمت سوم – بخش اول اندیکاتور میانگین متحرک)
در بخش اول از اندیکاتور میانگین متحرک با تعریف اصلی، نحوه محاسبه و همچنین موارد مورد استفاده آن به تفضیل صحبت کردیم و قصد داریم در این بخش نحوه استفاده از آن به صورت عملی در بازار سرمایه ایران را بررسی نماییم. همانطور که در بخش اول به آن اشاره شد، این اندیکاتور یک اندیکاتور تاخیری از نوع روندنما میباشد که در موارد متعددی به کمک معاملهگران بازار سرمایه میآید. در ادامه به بررسی چند نکته کاربردی در هنگام استفاده از این اندیکاتور پرداخته خواهد شد.
طول میانگین متحرک:
اندیکاتور میانگین متحرک را میتوان در بازههای زمانی دلخواه تنظیم نمود، با این وجود متداولترین بازههای زمانی برای استفاده از این اندیکاتور بازههای ۱۰، ۲۰، ۵۰، ۱۰۰ و ۲۰۰ میباشند. این بازهها را میتوان در تایم فریمهای دقیقهای، روزانه، هفتگی و غیره مورد استفاده قرار داد.
طول اندیکاتور میانگین متحرک که در واقع بازهای از زمان است که دادههای آن مورد استفاده قرار میگیرد میتواند نقش پررنگی در نتایج بدست آمده از این اندیکاتور داشته باشد. برای مثال در شکل زیر که نمودار قیمت نماد وتجارت در تایم فریم روزانه میباشد دو اندیکاتور میانگین متحرک ساده با طول بازههای ۲۰ (قرمز) و ۵۰ (آبی) اعمال شدهاند.
همانطور که مشاهده میشود اندیکاتور میانگین متحرک با طول بازه کوتاهتر بسیار سریعتر نسبت به همان اندیکاتور با طول بازه بزرگتر نسبت به تغییر قیمتها واکنش نشان میدهد. هرچند طول کوتاه باز سبب میشود تاریخچه تغییرات قیمت که یکی از ارکان اصلی تحلیل تکنیکال میباشد نادیده گرفته شود.
انتخاب طول بازه مناسب برای این اندیکاتور در واقع یک داد و ستد میان پاسخ سریعتر نسبت به تغییرات قیمت و دقت بیشتر به سبب در نظر گرفتن تعداد بیشتری از دادههای قیمتها است. معاملهگر میبایست در هنگام استفاده از این اندیکاتور به این دو مورد دقت کافی داشته باشد.
روند حرکت قیمت:
از آنجایی که اندیکاتور میانگین متحرک یک اندیکاتور روند نما میباشد، مهمترین دریافتی یک معاملهگر از این اندیکاتور، روند حرکت قیمتها میباشد. به صورت خلاصه میتوان گفت هرگاه کندلهای نمودار قیمت بالاتر از نمودار اندیکاتور میانگین متحرک قرار گیرند روند حرکتی صعودی است و هرگاه پایینتر از آن قرار گیرند نمودار روندی نزولی در پیش دارد برای نمونه میتوان به شکلهای زیر که نمودار تغییرات قیمتی نمادهای مرقام و بپاس در تایم فریم روزانه با اندیکاتور میانگین متحرک ساده با طول بازه ۲۰ روز میباشند، اشاره کرد.
همانطور که در شکل بالا مشخص میباشد، در بازه مرداد ۹۶ تا خرداد ۹۷، تمامی کندلهای قیمتی نماد #مرقام پایینتر از میانگین متحرک قرار گرفتهاند و روند قیمتی در تمام طول این بازه نزولی میباشد، معاملهگر باید بداند هنگامی که روند حرکتی یک قیمت نزولی است نمیبایست وارد بازار گردد و تا دریافت سیگنال تغییر روند میباید صبر کند.
در شکل بالا نیز مشخص میباشد که در بازه اسفند ۹۷ الی مهر ۹۸ در تمامی روزها کندلهای قیمتی نماد بپاس بالاتر از میانگین متحرک ساده با طول دوره ۲۰ روز بسته شده است و در تمام این دوره به دلیل روند صعودی قیمت، ورود به بازار میتوانست برای معاملهگر سود آور باشد.
با این وجود مشخص کردن روند حرکتی قیمتها به تنهایی برای یک معاملهگر سود چندانی ندارد، مهم آن است که وی بتواند در هنگام تغییر روند از آن آگاه گردد و ورود یا خروج خود را در بازار سرمایه تنظیم نماید.
به صورت خلاصه می-توان گفت قطع شدن میانگین متحرک توسط کندلهای قیمتی میتواند نشانه تغییر روند قیمت باشد. تاکید میشود با توجه به قابل تغییر بودن بازه موثر میانگین متحرک، هر قطع شدن توسط کندلها نمیتواند نشانه تغییر روند باشد.
برای مثال در شکل زیر تغییر جهت روند حرکتی از صعودی به نزولی در تاریخ ۱۱ اردیبهشت را در تایم فریم روزانه قیمت نماد #فارس میتوان مشاهده کرد. در تاریخ فوق قیمتها به صورت کامل از اندیکاتور میانگین متحرک نمایی عبور میکند و روند صعودی قیمت سهم شکسته میشود.
همانطور که مشاهده میشود انتخاب نوع اندیکاتور میانگین متحرک و طول بازه موثر آن تاثیر بسیار زیادی برروی نتایج به دست آمده از آن دارد، همچنین استفاده از یک اندیکاتور میانگینمتحرک به تنهایی و بدون استفاده از سایر اندیکاتورها باعث به وجود آمدن خطا در تصمیمگیریهای معاملهگر میشود، لذا یک روش متداول برای کاهش خطای سیگنالهای این اندیکاتور، استفاده همزمان از دو اندیکاتور میانگین متحرک با طول بازههای متفاوت است.
در این حالت میتوان گفت در یک روند صعودی، میانگین متحرک با بازه کوتاهتر میبایست حتما بالاتر از میانگین متحرک با بازه بزرگتر باشد و در روند نزولی عکس این حالت صادق است. نکته قابل توجه در این حالت آن است که در انتهای یک روند صعودی یا نزولی این دو میانگین متحرک با یکدیگر تداخل داشته و جابهجا میشوند.
برای مثال در انتهای یک روند صعودی، اندیکاتور با بازه کوتاهتر پس از تلاقی با اندیکاتور دیگر به زیر آن رفته و روند دیگری را آغاز میکنند. شایان ذکر است معاملهگر میبایست از جابه-جایی اندیکاتورها مطمئن گردد و صرفا با مشاهده تلاقی نباید اقدام به ورود یا خروج از بازار نماید.
یکی از روشهای اطمینان از وضعیت، صبر کردن برای مشخص شدن قیمت حداقل یک کندل بعد از محل تلاقی میباشد. در عکس زیر برای نماد #سفارس مشاهده میگردد که در ابتدای آذر سال ۹۸، اندیکاتور میانگین متحرک نمایی با بازه ۲۰ روز پس از تلاقی با اندیکاتور دیگر با بازه ۵۰ روز بالاتر از آن قرار گرفته و روند صعودی قیمت تا اوایل بهمن ادامه پیدا کرده است.
تنها نکته باقیمانده از اندیکاتور میانگینمتحرک آن است که در هنگام انتخاب این اندیکاتور گزینههای متعددی برای انتخاب قیمت وجود دارد. بجز چهار قیمت اصلی باز و بسته شدن، کمینه و بیشینه، سه قیمت دیگر نیز به صورت عمده وجود دارند که به ترتیب میانگین بیشینه و کمینه (hl2) میانگین بیشینه کمینه و بسته شدن(hlc3) و در نهایت میانگین باز و بسته شدن و بیشینه و کمینه (ohlc4) نیز قابل اعمال به این اندیکاتور میباشد.
قیمت hlc3 یکی از پرکاربردترین قیمتهای ورودی در هنگام استفاده از این اندیکاتور میباشد و میتوان نتایج بسیار مطلوبی با در نظر گرفتن تمامی شرایط کندلهای قیمتی از آن به دست آورد.